Forum Forum marynarzy i zainteresowanych tematyką morską Strona Główna Forum marynarzy i zainteresowanych tematyką morską
Krótki opis Twojego forum [ustaw w panelu administracyjnym]
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Mlodszy kucharz" jak zaczac, wystartowac

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum marynarzy i zainteresowanych tematyką morską Strona Główna -> Praca na statku.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zdunek5
Użytkownik



Dołączył: 18 Mar 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 20:39, 18 Mar 2015    Temat postu: "Mlodszy kucharz" jak zaczac, wystartowac

Witam!

Na poczatku moze napisze o sobie... lat 26,kawaler, wyksztalcenie srednie gastronomiczne od 7 lat pracuje w kuchni na poczatku jako pomocnik kucharza teraz jako kucharz, od dluzszego czasu zastanawialem sie nad praca na statku wlasnie jako kucharz w tym roku zrobilem pierwsze kroki i zrobilem dokumenty wymagane aby wogole starac sie o prace na statku tzn 4 podstawowe kursy, miedzynarodowe swiadectwo zdrowia oraz 2 kursy odsniosnie ochrony statku tzn certyfikaty ktore sa wymagane od 2012 r. Aktualnie czekam na wydanie jeszcze ksiazeczki zeglarskiej oraz nowego paszportu.
I teraz tu moje pytanie poniewaz dzwonilem do wielu agencji, aplikowalem, sledze caly czas ogloszenia czy to wlasnie na "portalmorski.pl czy tez na innych portal zwiazanych z praca na morzu i gdzie nie znajde ogloszenia "COOK" to zawsze jest wymagane doswiadczenie, doswiadczenie i jeszcze raz doswiadczenie na statkach i teraz tu moje pytanie w jaki sposob wogole wystartowac wstrzelic sie w rynek?? czy dziala to na zasadzie znajomy znajomego i po znajomosciach czy poprostu miec takie szczescie ze jakas agencja do ktorej sie wczesniej aplikowalo zadzwoni i powie ze zapraszamy na rozmowe. Dodam jeszcze ze nie jestem z tych co "ja robie A i B a C i D to nie moja dzialka" Smile nie jest mi obce zmywanie garow czy przyslowiowe jechanie na szmacie bo od czegos kazdy musial kiedys zaczac tak wiec jesli ktos z forum moglby opisac swoja historie jak dostal prace na statku od mlodszego kucharza do COOKA to chetnie przeczytam i poslucham rad bardziej doswiadczonych tutaj kolegow


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dmechanik
Super użytkownik



Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy

PostWysłany: Czw 9:31, 19 Mar 2015    Temat postu:

A jaki masz certyfikat: cook czy cook assistant? Bo tu jest spora różnica. Zgodnie z Minimum Safe Manning określone stanowiska na statku można zajmować tylko z odpowiednim dyplomem/certyfikatem. Nie wszystkie flagi czy armatorzy chcą mieć lub po prostu nie mogą zatrudnić na stanowisku cooka osoby z mniejszymi uprawnieniami.
Jedyne co mogę doradzić to zrobienie jeszcze dyplomu Deck Hand. Na niektórych mniejszych statkach są pozycje Cook/OS i wtedy oprócz obowiązków kucharza pomaga się też na pokładzie. Mając takie dwa dyplomy może (choć nie musi) być łatwiej z znalezieniem zatrudnienia.
A co do załapania się to nie raz potrzebne są znajomości, nie raz trochę szczęścia ale próbować trzeba.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zdunek5
Użytkownik



Dołączył: 18 Mar 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 15:50, 20 Mar 2015    Temat postu:

witam i dzieki za odp. no wlasnie na swiadectwie zdrowia mam napisane cook assistance :/ i tu wlasnie zastanawiam sie jak by to zrobic zeby dostac prace wlasnie na statku czy to w kuchni czy chocby na pokladzie. a powiedz jaki kurs trzeba zrobic albo jaki papier miec na tego "deck hand" a tak jeszcze dodam ze w tym rozporzadzeniu ministra to tam jest napisane zeby wlasnie zdobyc swiadectwo kucharza trzeba miec dyplom szkoly czy to tech. gastr czy zawodowka kucharz i 6 miesiecy jako cook assistance i jak wlasnie robilem te miedzy narodowe swiadectwo zdrowia to tym sie kierowalem mowie no ok wpierw jako cook assistance zeby sie tylko wbic on board a potem cook z wyplywanym 6 miesiecznym doswiadczeniem na pokladzie Smile no ale coz trzeba probowac aplikowac i szlifowac angielski Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dmechanik
Super użytkownik



Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy

PostWysłany: Pon 12:33, 23 Mar 2015    Temat postu:

Pytasz o tak odległe czasy, że nie pamiętam. Ale deck hand chyba dostaje się na podstawie kursów bezpieczeństwa, książeczki żeglarskiej i świadectwa zdrowia. To jakby poziom zerowy w dziale pokładowym. Co do papierów cooka to rzeczywiście trzeba mieć coś tam wypływane i zdać chyba egzamin.
Niestety najważniejsza jest praktyka. Jak najwięcej praktyki na statkach. Z tym bywa różnie.
Jak już pisałem stanowiska nieoficerskie są mocna obsadzone teraz przez nacje z Azji czy Rosjan i wbić się jest nam jako Polakom jest trudno. Cóż zrobić.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dmechanik dnia Pon 12:34, 23 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum marynarzy i zainteresowanych tematyką morską Strona Główna -> Praca na statku. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin